Return to site

“Natuurlijk ben ik de CEO niet meer”

Door Simone Dolk

13 miljard zit er jaarlijks in de Nederlandse reismarkt voor buitenlandse vakanties en Bohemian Birds haalt het er graag uit. Een reisorganisatie die helpt om je bucket list af te vinken en het maximale uit je leven te halen. Zo staat oprichter Jasper Mutsaerts zelf ook in het leven. Reden dat hij uitgesproken ideeën heeft. Over het leiderschap van zijn bedrijf, teammanagement en het ideale tijdstip voor belangrijke beslissingen.

Specialist in onvergetelijke lustrumreizen

Altijd al willen hondensleeën in Lapland? Een lustrumreis naar China? Carnaval vieren in Brazilië? Party en natuur in Colombia? Een ballonvaart boven Myanmar? Of per jeep door Zuid-Afrika met je jaarclub? Bohemian Birds regelt het voor je. Met ruim 11.000 likes op Facebook heeft Jasper een followership gecreëerd. “Soms denk ik waar komen die allemaal vandaan? Maar blijkbaar slaat mijn idee aan.”

Als ondernemer heb je de lusten én de lasten

“De grote lust is dat ik mijn eigen tijd kan indelen en dat ik sneller leer dan waar dan ook. Ik heb een breed palet aan verantwoordelijkheden, dus alle disciplines van de business leer ik. Contractmanagement, HR, marketing, sales, IT, alles.”

“Maar het is ook zwaar. Je maakt dubbele uren voor de helft van het geld en er zit heel veel onzekerheid in. Daarnaast voelde het soms alsof ik een toneelstukje opvoerde: tegen de buitenwereld verkondigen dat ik wist hoe alles werkte, terwijl ik geen idee had.” Bepalen waarin je investeert, is ook een uitdaging: “Het liefst wil ik een nieuwe website, mensen aannemen en groepen met een go pro op vakantie sturen. Dat kan dus niet.” Prioriteren en keuzes maken, zijn hierin key. Niet makkelijk, wel nodig.

De oprichter is vaak geen capabele CEO

De eerste twee jaar dat Bohemian Birds bestond, leidde Jasper de club zelf. Als CEO. Inmiddels ziet hij zichzelf meer als projectmanager en aandeelhouder en heeft hij de van Ahold afkomstige Michiel Stoffels aangetrokken als CEO. Over die eerste twee jaar vertelt hij: “In het begin moet je het naar een level brengen: laten zien dat idee goed is en dat het werkt. Als je niets doet, kun je nooit iemand aan boord krijgen, dus je moet het eerste stuk zelf doen.”

Veel ondernemers gaan er vervolgens automatisch van uit dat ze CEO worden of blijven van hun bedrijf. Voor Jasper is dat geen gegeven. Voor hem was het juist een hele logische keuze om Michiel aan te trekken als CEO: “Veel ondernemers verwarren de verantwoordelijkheden van aandeelhouders met managementverantwoordelijkheden. Dat vind ik heel grappig. Als ik om me heen kijk dan is de oprichter vaak helemaal niet een heel capabele CEO.”

Maar de belangrijkste reden om Michiel als CEO aan te stellen, is dat Jasper geen managementambities heeft. Hij wil freewheelen. “Nu staat de CEO in zijn kracht, dat is ook goed voor het bedrijf. Michiel is heel goed in multitasken, alles helemaal strak trekken, helemaal gefocust.” De rol van Jasper bestaat nu uit de strategie, financiering en marketing. Daar houdt hij zich twee dagen in de week mee bezig.

Je mensen moeten precies op hun plek zitten

Dat precies op je plek zitten, vindt Jasper belangrijk. Niet alleen voor zichzelf maar voor iedereen bij Bohemian Birds. “Ik neem alleen mensen aan waarbij hun drijfveren perfect aansluiten bij ons. Bijvoorbeeld twee starters die willen allebei hun eigen bedrijf opzetten. Dan heb je niet zomaar twee starters maar starters die heel eager zijn om mee te lopen bij een startup.” Maar het werkt ook de andere kant op, soms kom je er na een paar maanden achter dat iemand niet goed past bij het werk: “Ik zag al dat hij geen energie had, het bleek dat hij sales niet leuk vond. Hij is meer een marketeer, een creatief type, dan moet je ook snel afscheid van elkaar nemen.”

Het inch programma heeft 3 componenten die een coherent geheel vormen: 1) peer to peer learning 2) supervisie van een ervaren rot en 3) een set modules die de business versimpelen. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je niet mee doet.

- Jasper Mutsaerts

“Door onze heldere output targets zien we ook snel als het niet werkt. Bohemian Birds werkt met deliverables per persoon. Die targets bepaal ik samen met Michiel. En ik heb een mentor. Met zijn drieen definieren we de strategie: die definieer ik als output per business unit. Vervolgens moet het ook worden uitgevoerd, maar als je die output niet scherp definieert, kan iedereen zich een slag in de rondte rennen maar gaat het de verkeerde kant op.”

Belangrijke besluiten nemen we op zondagmiddag

“Ik heb een keer in de maand een sessie met de mentor en ook met Michiel, dan zetten we het hele bedrijf op een rijtje. Die sessie is altijd op zondagmiddag. Dan nemen we de belangrijke besluiten, doen en uitvoeren is voor de rest van de week.”

Op zo’n zondagmiddag besloten we bijvoorbeeld dat we ons gingen richten op lustrumreizen. Dit was de rationele keuze. We hadden vijf verdienmodellen, industriële reizen, bedrijfsreizen, lustrumreizen, soort van marketing en nog iets. Maar met mijn mentor en Michiel hebben we alles op een rij gezet en de harde, maar broodnodige keuze gemaakt.”.

Ondernemer? En op zoek naar meer focus, structuur en winst?

Jasper Mutsaerts nam afgelopen jaar deel aan BrownCow’s inch by inch programma.

Een post-startup "MBA" met direct toepasbare tools en volledig gericht op jouw bedrijf. Voor focus, structuur, leiderschaps- en persoonlijke ontwikkeling en een vertrouwelijke setting om ups, downs, tips en tricks te delen met je peers.

Een bewezen methodiek voor de grote sprong voorwaarts.

In 12 maanden. Inch by inch.

Het BrownCow inch programma heeft een groot aandeel gehad in onze groei van de €100k naar 1 miljoen. Door focus, focus en strakke taakverdeling.

- Jasper Mutsaerts

Kijk hier voor meer info of neem contact op met BrownCow via 020-2050984 / david@browncow.nl

Bohemian Birds facts & figures

  • Run rate omzet van €1M+ aan (lustrum)reizen
  • CEO Michiel Stoffels
  • 26 teamleden
  • 11.000+ facebook volgers
  • Financiering: begin 2016 100k via crowd funding, nu bezig aan tweede ronde van 250k
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly