Return to site

StartHub & BrownCow

 

lanceren ScaleHub

WeWork meets Entrepreneur’s Organization meets Y Combinator. Niet alleen de Amerikanen zijn actief op het gebied van ondernemerschap en innovatie. Eind 2016 lanceren co-working space StartHub en ondernemersorganisatie BrownCow een nieuw instituut aan de Wibautstraat genaamd ScaleHub met de ambitie om het aantal scale-ups in Nederland significant te verhogen: ScaleHub biedt werkplekken, een rigoreus trainingsprogramma van 1 jaar onder leiding van ex-CEO’s (Rabobank, Heineken, Unilever) en groeifinanciering (€200K — €1M). De plannen van ScaleHub passen goed in de visie van Neelie Kroes & Prins Constantijn om Amsterdam te positioneren als “West Coast of Europe”. In deze blog interview ik Thom van Wijk (CEO StartHub) en David van der Meulen (CEO BrownCow) over hun ambities.

Wie is Thom van Wijk

Na een carrière bij Randstad wilde ik graag gaan ondernemen en ben toen in contact gekomen met de oprichters van StartHub. Ik ben een verbindend en creatief manager met goed ontwikkeld gevoel voor mensen. Door goed te luisteren naar klanten, scherp te analyseren en op een integere manier om te gaan met mijn omgeving ben ik sterk in het opbouwen en onderhouden van relaties. Mijn focus ligt altijd op het wederzijdse belang. Gezamenlijk zoeken naar oplossingen is voor mij hét uitgangspunt.

Daarnaast probeer ik me zelf altijd uit te dagen en nieuwe dingen te leren. Zo was ik bijvoorbeeld Voorzitter van De Nieuwe Poort en heb ik onlangs een halve Iron Man gelopen. Ik schreef er een blog over: Hoe de Ironman 70.3 van mij een betere ondernemer maakte.

Wat is StartHub in een notendop

StartHub begeleidt startende ondernemers van een goed idee naar de eerste ton omzet per jaar. Dat doen we door het aanbieden van betaalbare werkplekken in een community van ondernemers en het faciliteren door middel van ondersteunende diensten: zoals een boekhouder, juridisch advies en een website. Vanaf 125,- euro per maand ben je al lid en heb je toegang tot ons netwerk én de groei van jouw onderneming.

Welke mensen & bedrijven werken er op StartHub?

We hebben een kleurrijk gezelschap verzameld. Een aantal voorbeelden:

Liza Jansen van Newspresso

Liza is de oprichter en hoofdredacteur van Newspresso. Na vijf jaar in New York en Londen als (freelance) journalist gewerkt te hebben voor onder andere CNBC, Quartz, Het Parool, De Standaard, NRC, is ze weer neergestreken in homebase Amsterdam. Hier heeft ze bij Het Financieele Dagblad de FD Bites nieuwsbrief gelanceerd, voor young professionals on-the-go. Daarnaast houdt ze zich bezig met het malen van Newspresso’s.

Derck Mekkering van RadyGo

Derck is een man met een missie: hij brengt kleding op de markt die beschermt tegen de wifistraling van onze telefoons en computers: ‘Ik geloof er heilig in dat smart wear straks echt doorbreekt.’

RadyGo ontving onlangs een investering van topinvesteerder Marcel Boekhoorn. Diverse investeerders houden de start-ups op de StartHub nauwlettend in de gaten.

Joost Aartsen & Max Pater van Tosti Creative

Joost en Max zijn de oprichters van Tosti Creative. Vanaf hun veertiende wisten ze al dat ze niet voor een ‘baas’ wilden werken, maar ‘iets’ in de ondernemerswereld wilden gaan doen. Nu zitten ze in de jury van de HKU tijdens de minor ‘ondernemerschap’, hebben ze de tofste evenementen op hun naam staan waaronder hét tomatengevecht op de Dam, Discoboodschappen en Playground CS. Tosti Creative verscheen op Telegraaf, BBC, Fox News, The Moscow Times, Mashable, BuzzFeed, Time Magazine, Der Bild, The Economist

Wie is David van der Meulen?

In mijn vorige leven werkte ik bij een reclamebureau en als speechschrijver van Eberhard van der Laan. Waarom ik BrownCow ben gestart? Zoveel ervaring, inzicht en netwerk bij de ex-top van het zakenleven. Zoveel post-startups met serieuze potentie. Deze twee groepen bij elkaar brengen is logisch, maar gebeurde nog niet. Daarom zijn we BrownCow gestart. Omdat ze veel aan elkaar kunnen hebben, maar elkaar niet vanzelfsprekend tegenkomen. De investeerders, ex-CEO’s en ex-topondernemers uit ons netwerk zijn nog lang niet klaar met werken. Uit gesprekken met bevriende ondernemers bleek dat er behoefte is aan deze expertise. Ook het netwerk van onze BrownCows kan een enorme positieve impact hebben.

Wat is BrownCow in een notendop?

Als ondernemer zou je alles moeten kunnen. En overal tijd voor moeten hebben. Deals sluiten, je team begeleiden, stakeholders managen, strategie uitstippelen, continu de juiste keuzes maken. Door alle to do’s heen. Maar niemand is overal goed in. Business issues door blinde vlekken horen erbij. Het gaat erom wat je ermee doet. BrownCow biedt post-startup ondernemers bewezen aanpak en praktische tools van mensen met 30 jaar track record in de top van de ondernemerswereld. En peer-to-peer uitwisseling. Via business coaching en training. Om je te helpen dát te doorbreken wat je succes nu vertraagt. Op zoek naar funding? Kijk hier.

Wat gaat ScaleHub bieden?

Per 1 november openen we een nieuwe locatie (1000 m2) aan de Wibautstraat voor gevorderde start-ups met:

  1. Plug & play kantoorunits
  2. Training van ex-CEO’s (Rabobank, Heineken, Unilever) & ex-topondernemers
  3. Groeifinanciering (EUR 200K-1M)

Deze nieuwe locatie aan de Wibautstraat voor gevorderde start- en scale-ups zullen we omdopen tot ScaleHub. Om ScaleHub vorm en inhoud te geven gaat StartHub samenwerken met BrownCow. We trekken samen op, met als ambitie om het aantal scale-ups in Nederland significant te laten groeien. Het is de ambitie van ScaleHuben BrownCow om de komende 5 jaar €25 miljoen bij elkaar te brengen om de groei van scale-ups te faciliteiten.

Plug & play kantoorunits?

We hebben units van 20m2 en 30 m2.

Training van ex-CEO’s en ex-topondernemers?

Ondernemen is mooi, maar ook stressvol en eenzaam. De operationele to do’s slokken je tijd op en er is nauwelijks tijd om aan ipv in je bedrijf te werken. Dat maakt druk, maar niet per se effectief. Door harde keuzes te maken, de confrontatie aan te gaan met je eigen sterktes en zwaktes en orde te scheppen voor je team, kun je succes versnellen. Met het inch by inch programma geef je je bedrijf structuur, focus en een helder groeiplan. Door praktische tools, training, 1-op-1 coaching en peer-to-peer uitwisseling. Een bewezen handleiding voor de grote sprong voorwaarts. En een snelkookpan voor je eigen ontwikkeling als ondernemer. In 10 maanden. Inch by inch.

Groeifinanciering?

Veel post-startups zoeken investeringen tussen €200K — €1M. Financiering om je trackrecord te vergroten, voordat je aanspraak kunt maken op “Series A”. Of nodig om de business gezond te krijgen. Tegelijkertijd niet de makkelijkste bedragen. Te groot voor friends, family en fools, als ook voor veel angels. En te klein voor menig VC. De BrownCow funding service slaat de brug. Door je propositie in één keer aan 20+ angels voor te leggen (onze investorsclub the Herd), en aan de Rabobank. Om zo de kans te vergroten op een klein angels consortium of de Rabobank een deel te laten meefinancieren. Ben je (ook) klaar voor earlier stage VC’s, dan zoeken we de juiste partijen bij jouw business en fase en verzorgen we de introducties. Perfecte manier om je propositie te testen, verscherpen en voor te leggen aan een grote, diverse groep investeerders.

Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat via BrownCow financiering ophaalde is BimBimBikes: BimBimBikes gets EUR 250K for the growth of its bike rental platform.

Hebben jullie nog een boodschap voor de crowd?

Yep! Dit kunnen we natuurlijk niet alleen. De komende tijd zullen we nieuwe enthousiaste start-ups gaan benaderen om deel uit te gaan maken van onze community. Dus, ken je start-ups in de groeifase die op zoek zijn naar een plek om snel te groeien?

Stuur ze naar de website van ScaleHub.

Cheers,

P.S. Hier een mooi gedicht voor alle start-ups en scale-ups die hun leven wagen om hun dromen te realiseren.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly